Întrebări importante și răspunsuri despre AlaDent si terapia Fotodinamica!

Întrebări importante și răspunsuri despre AlaDent si terapia Fotodinamica!



Ce se înțelege prin FOTODINAMICĂ?
 

Fotodinamica este o metodă terapeutică care implică activarea unui compus fotosensibilizant cu ajutorul unei surse de lumină.
Fotosensibilizatorul este administrat selectiv în țesuturile țintă. În timpul activării, fotosensibilizatorul transformă energia luminoasă în energie chimică prin producerea de ROS (Specii Reactive de Oxigen), care sunt responsabile de efectul biologic dorit (distrugerea selectivă a celulelor tumorale sau a agenților patogeni prin stres oxidativ).



Care este mecanismul de acțiune a lui AlaDent?

Aladent este un dispozitiv medical alcătuit dintr-un termogel special brevetat (gel care se solidifică la temperatura corpului), care conține acid delta-aminolevulinic (ALA). Este un compus omolog folosit de organismul nostru pentru sinteza EME.
Administrarea locală de ALA stimulează sinteza EME și de către celulele care în mod normal nu sunt responsabile de această sarcină: totuși, sinteza nu este finalizată deoarece alte componente metabolice sunt puțin prezente în substrat: rezultatul procesului este acumularea unui intermediar al sintezei EME: Protoporfirina IX, un fotosensibilizant foarte puternic.

Rata de sinteză a Protoporfirinei IX depinde de rata metabolică a celulei individuale; în general, celulele displazice sau tumorale au o rată mult mai mare decât celulele „sănătoase”: după o anumită perioadă de incubație, doar celulele țintă conțin o cantitate semnificativă de fotosensibilizant: acest lucru permite un tratament extrem de selectiv.

De ce activează AlaDent cu lumină roșie vizibilă?

Fiecare fotosensibilizant, în virtutea structurii sale chimice, absoarbe energia luminii în benzi spectrale definite. În cazul Aladent, compusul fotosensibilizant este Protoporfirina IX, care are o bandă de activare în jur de 630 nm (roșu). Acest lucru este avantajos deoarece lumina roșie are o capacitate puternică de penetrare în țesut și nu provoacă efecte secundare biologice.
 



În ce ramuri ale medicinei este utilizată terapia fotodinamică?

Fotodinamica este folosită clinic de aproximativ 30 de ani în dermatologia oncologică. Astăzi este „ standardul de aur ” pentru tratamentul epitelioamelor nepigmentate (keratoze actinice și carcinoame bazocelulare plate).
În domeniul oftalmologiei de aproximativ 20 de ani pentru tratamentul degenerescenței maculare senile neovasculare. Este utilizat pentru tratamentul neinvaziv al tumorilor organelor goale: esofag (Barrett) si vezica urinara. În ultimii zece ani, aplicațiile antimicrobiene ale terapiei fotodinamice în sectorul dermatologic au avut o mare dezvoltare, pentru tratamentul infecțiilor cutanate, acneei și ulcerelor.

De ce FOTODINAMICA are o acțiune antimicrobiană? 


Chiar și agenții patogeni (bacterii, ciuperci, drojdii) au capacitatea de a transforma ALA în Protoporfirina IX, într-adevăr rata de sinteză a Protoporfirinei IX este maximă la agenții patogeni. Cel mai interesant aspect, pe lângă eficacitatea demonstrată, este că nu induce rezistență la agenții patogeni.

Este AlaDent capabil să depășească bariera biofilmului?

După cum se știe, biofilmele prezintă o diferențiere funcțională: populația celulară, interfața dintre colonie și mediul înconjurător, exercită o funcție de filtrare, blocând sau, după caz, facilitând intrarea anumitor substanțe în interiorul coloniei (de exemplu, blocarea intrarea antibioticelor sau a coloranților sintetici). Mai multe studii au arătat că ALA este percepută ca un nutrient, iar din acest motiv poate depăși bariera biofilmului și apoi se poate transforma în Protoporfirina IX.

Pacientul simte vreo durere in timpul tratamentului cu AlaDent?

Ph-ul lui Aladent este acid (3,0), prin urmare, în momentul aplicării, dar numai pentru câteva minute, pacientul poate simți o ușoară senzație de furnicături. În timpul incubației, nimic nu este perceput în timp ce este posibil să simțiți o ușoară furnicătură atunci când lumina este activată.

De ce trebuie sa asteptam o ora inainte de a ilumina zona in care a fost depus AlaDent? 

Pentru a permite transformarea ALA în Protoporfirina IX.

De ce să iluminați zona afectată cu dispozitivele AlaDent TL-01 timp de 7 minute și TL-03 timp de 15 minute?


Pentru a activa fotosensibilizatorul (Protoprphyrin IX). În 7 sau 15 minute fotosensibilizatorul supus la radiații luminoase de 630 nm este consumat. La sfârșitul acestui timp tot fotosensibilizantul prezent în țesut este epuizat și obiectivul este atins.

Ar trebui să fie ținut în cotact terminalul sondei de lumina TL-01?

Da, dar fără a exercita presiune asupra țesuturilor.

Pot exista efecte secundare nedorite?


Din punct de vedere toxicologic atât ALA cât și Protoporfirina IX sunt compuși omologi, motiv pentru care nici o eventuală ingerare nu reprezintă o problemă; în următoarele 36/48 de ore mecanismele de homeostazie îndepărtează orice exces de ALA și Protoporfirina IX din țesuturi. În această perioadă de timp există o fotosensibilitate slabă (difuză în tot organismul) pentru care trebuie evitată expunerea directă și prelungită la soare sau lămpile de bronzat.

Ce precauții trebuie să urmeze pacientul?

Evitați expunerea la lumina directă a soarelui sau la paturile de bronzat timp de 48 de ore după tratament.

Ar trebui folosit laserul?


Nu, pentru a activa fotosensibilizatorul este folosită o lumină LED de mare putere cu un fascicul larg de ieșire. În plus, spre deosebire de tehnologia laser, lumina necoerentă emisă de LED-uri nu este periculoasă pentru pacient sau operator.

Ce să faci dacă este necesară ocluzia?











Daca ai intrebari suplimentare despre AlaDent, ne poti contacta prin e-mail pe adresa contact@invictusmedical.ro sau poti contacta unul din membrii echipei Invictus Medical.
AlaDent este disponibil pe invictusmedical.ro

Suport clienti 09:00 - 18:00

0751794106 office@invictusmedical.ro
#487016

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!