Dezinfectare și sterilizare: agenți și echipamente

Dezinfectare și sterilizare: agenți și echipamente


Dezinfectarea și sterilizarea – multă lume crede că aceste concepte înseamnă același lucru. Totuși, nu este deloc așa! Ele definesc două procese care sunt diferite și care, de asemenea, se caracterizează printr-o eficacitate diferită. Ce se folosește pentru dezinfectare și ce se folosește pentru sterilizare? Care dintre aceste procese este mai eficient în lupta împotriva virusurilor și bacteriilor?

Dezinfectarea este una dintre metodele de decontaminare, prin care sunt distruse microorganismele. În procesul de dezinfectare, doar formele vegetative ale microorganismelor sunt îndepărtate - sporii bacterieni și virusurile „lente” nu sunt eliminate. Cu alte cuvinte, acesta nu este un proces pe deplin eficient. În plus, există mai multe forme și produse de dezinfectare, care au o eficacitate diferită. De exemplu, dezinfectarea care se realizează în instituțiile medicale este capabilă să distrugă chiar tuberculoza, enterovirusurile și unele forme de spori.

Dezinfectarea se realizează mai ales asupra suprafețelor utilizabile, de ex. blaturi, balustrade sau mânerele ușilor, utilizate frecvent. Ea reprezintă, de asemenea, o etapă de urmat înainte de sterilizarea într-o autoclavă (în cadrul secvenței de decontaminare), atunci când vorbim de sterilizarea instrumentelor. În spitale și alte facilități medicale, dar și în saloanele de înfrumusețare, există o obligație legală de a utiliza secvența de decontaminare, în care dezinfectarea trebuie să aibă loc înainte de sterilizare.

Sterilizarea este procesul care distruge toate formele vii de microorganisme. Instrumentele și echipamentele refolosibile care intră în contact cu țesuturile pielii trebuie sterilizate. Un instrument sterilizat va fi astfel complet sigur pentru corpul uman. Un proces eficient de sterilizare trebuie efectuat într-o autoclavă cu abur sub presiune.

Vom obține un instrument steril, cu condiția ca acesta să fie pregătit corect pentru sterilizarea în autoclavă – acesta trebuie mai întâi curățat și dezinfectat. Apoi programul adecvat de sterilizare va fi selectat și procesul de sterilizare în sine va fi efectuat, urmând ca instrumentul să fie depozitat corect după terminarea procesului de sterilizare.

Există mai multe metode de sterilizare care nu oferă același nivel de eficiență:

  • sterilizarea cu abur cu hipertensiune,
  • sterilizarea cu vapori de apă curgătoare,
  • sterilizarea cu aer cald uscat,
  • sterilizarea cu radiatii infrarosii,
  • sterilizarea cu oxid de etilenă,
  • sterilizarea formaldehidă,
  • sterilizarea cu acid peracetic.

Dezinfectarea – la ce servește?

Dezinfectarea poate fi efectuată folosind mijloace diferite. Distingem dezinfectarea termică, care are loc folosind apă sau abur și o presiune adecvată. Este folosită pentru dezinfectarea lenjeriei, a veselei și a echipamentelor sanitare. Un alt tip al acestui proces este dezinfectarea chimico-termică, care se efectuează pe echipamente sensibile la temperaturi ridicate. Cel mai popular tip este dezinfectarea chimică, efectuată folosind soluții cu preparare instantanee, cu proprietăți diferite. Alegerea unui agent adecvat depinde de tipul suprafeței pe care dorim să o dezinfectăm și de toxicitatea preparatului. Substanțele chimice utilizate aici includ:

  • compuși cu clor - sunt eficienți împotriva formelor de spori de bacterii, virusuri și ciuperci. Sunt utilizați pentru dezinfectarea suprafețelor, instalațiilor de apă și deșeurilor clinice. Sunt iritanți pentru piele, mucoase și ochi. De asemenea, pot deteriora unele echipamente;
  • compuși fenolici - au o activitate bactericidă, anti-tuberculoză și fungicidă ridicată. În concentrație de până la 5%, aceștia pot fi utilizați pentru dezinfectarea blaturilor și pre-dezinfectarea înainte de sterilizare. Nu sunt recomandați pentru dezinfectarea echipamentelor care intră în contact cu pielea și membranele mucoase, deoarece pot fi iritante pentru țesuturi;
  • aldehide – se numără printre cei mai eficienți dezinfectanți chimici. Formaldehida prezintă o eficacitate bactericidă, viricidă și fungicidă ridicată; cu toate acestea, datorită proprietăților sale iritante, nu este utilizată pentru dezinfectarea suprafețelor utilizabile;
  • acid peracetic - un agent extrem de eficient, cu proprietăți oxidante. În cazul bacteriilor și ciupercilor, are un rezultat eficient după 5 minute de la aplicare. Este inofensiv pentru mediu, însă poate provoca coroziunea componentelor, inclusiv a cuprului și a oțelului;
  • peroxid de hidrogen - un agent cu spectru larg. Neiritant, dar ușor toxic;
  • alcooli - alcoolul etilic și izopropilic se aplică în special în cadrul proceselor de dezinfectare. Sunt eficienți după 10 secunde de la aplicarea împotriva virusurilor lipofile (de exemplu, gripale) și hidrofile. Cu toate acestea, ei nu distrug sporii bacterieni. Aceștia se folosesc pentru dezinfectarea pielii și a suprafețelor utilizabile. Cei mai eficienți în concentrații cuprinse între 60 și 90%. Sub 50% își pierd semnificativ eficiența;
  • iodofori - sunt eficienți împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor. Aplicarea lor se găsește în antiseptice și în cadrul procesului de dezinfectare.

Alte metode de dezinfectare includ filtrarea, care elimină microbii din lichide sensibile la căldură și radiații UV. Este utilizată pentru decontaminarea aerului și a suprafețelor utilizabile. Nu pătrunde adânc în solide și lichide. Lungimea undelor UV utilizate în acest proces este de la 210 la 328 nm - 254 nm este cea mai eficientă. Lămpile cu mercur sunt utilizate în acest scop. Se formează dimeri de timină și, în consecință, ADN-ul bacteriilor și al virusurilor este deteriorat. Totuși, radiațiile UV nu elimină formele de spori.

Eficacitatea dezinfectării depinde de mulți factori. Crește odată cu trecerea timpului și a concentrației dezinfectantului și, de asemenea, pe măsură ce temperatura și umiditatea cresc. Efectul utilizării acestor compuși este o suprafață dezinfectată sau un obiect dezinfectat, însă acestea nu ajung să fie sterile și, prin urmare, nu sunt complet sigure. Numai sterilizatorul / autoclava cu abur asigură o eficiență totală și permite minimizarea riscului de infecție cu microbi periculoși pentru sănătate.

Sterilizatorul UV – mit

Se vorbește foarte mult despre sterilizatorul UV. Sterilizarea UV sau, de fapt, dezinfectarea UV, se concentrează în principal pe eliminarea microorganismelor, inclusiv a bacteriilor și ciupercilor care pot fi pe suprafețele obiectelor și în aer. Lungimea undelor UV utilizate în acest proces este de la 210 la 328 nm - 254 nm fiind cea mai eficientă. Am menționat deja că lămpile cu mercur sunt obișnuite cu acest proces. Dar, din nou, chiar dacă ADN-ul bacteriilor și virusurilor este deteriorat, procesul nu este complet eficient și sigur, putând reprezenta chiar un pericol pentru sănătate.

„Sterilizatorul” UV nu elimină în primul rând formele de spori ale bacteriilor. Prin urmare, nu putem vorbi despre eficacitatea deplină a acestui proces și despre sterilitate. Radiațiile UV, modificând structura acizilor nucleici, acționează în principal pe formele vegetative de spori și microorganisme inactive. Deci, acest dispozitiv nu oferă o siguranță totală. Acest proces nu se compară cu sterilizarea de clasa B, ci cu cea de clasa S sau N, care sunt inferioare, în funcție de sursa de radiație utilizată. Deci, reprezintă o alternativă mai ieftină, însă ineficientă.

De asemenea, razele ultraviolete utilizate de sterilizatorul UV se propagă liniar, neputând ajunge în toate locurile potențial infectate, iar microbii pot supraviețui în acele locuri „umbrite”. Radiațiile ultraviolete, distrugând în principal microorganismele din aer și de pe suprafețe, pot fi considerate doar complementare procesului de sterilizare, ca metodă de susținere, de exemplu în unități sanitare, clinici, cabinete private și spitale. Lămpile UV bactericide reduc riscul infecției prin intermediul picăturilor, dar nu pătrund adânc în solide și lichide. Aceasta înseamnă că se realizează sterilizarea aerului, care nu va înlocui niciodată sterilizarea efectivă a articolelor refolosibile, în autoclavă.

Sterilizatorul UV are, de asemenea, un timp de funcționare foarte lung - până la 8 ore. Poate fi utilizat între tratamente, timp de 20 de minute, dar nu va oferi o eficiență și siguranță depline. Astfel de lămpi sunt, de asemenea, dăunătoare pentru oameni - radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii și chiar pot duce la dezvoltarea cancerului de piele. Putem vorbi despre sterilizare eficientă numai atunci când folosim o autoclavă cu abur, de clasă medicală, de tip B.

Sterilizatorul cu bile quartz – mit

Sterilizatorul cu bile quartz a reprezentat o modalitate foarte populară de sterilizare în saloanele de înfrumusețare. Acesta este un dispozitiv umplut cu bile mici. Aceste bile se încălzesc până la 240 de grade, dar acest lucru nu înseamnă că produsul este pe deplin eficient. El nu poate aduce un obiect la stadiul de obiect steril și de aceea, nici măcar nu ar trebui să fie numit sterilizator. El poate fi folosit doar pentru dezinfectarea instrumentelor metalice. Însă în cazul sterilizatorului cu bile, instrumentele nu sunt complet acoperite, unele părți rămânând întotdeauna în exterior. De aceea, procesul de „sterilizare” nu poate fi recunoscut ca atare în acest caz.

Merită să știm că cercetarea cu privire la eficacitatea funcționării unui sterilizator cu bile a fost deja efectuată în anii 1980. La acea vreme, a fost emisă o declarație preliminară care a avut ca subiect motivele modificărilor dispozițiilor privind dezinfecția și sterilizarea - iulie 1988. A fost furnizată de Consiliul California pentru Coafură și Cosmetologie. Acesta a declarat fără echivoc că procesul de sterilizare cu un astfel de dispozitiv nu poate fi numit cu adevărat „proces de sterilizare”. Potrivit Food and Drug Administration (FDA), un sterilizator cu bile poate prezenta un risc potențial nejustificat de boală, precum și de rănire a unui pacient. Totul pentru că nu este 100% potrivit pentru sterilizarea corectă - (Registrul federal, volumul 45, nr. 251, 30 decembrie 1980).

Concluzia este că, din păcate, astfel de dispozitive sunt adesea alese pentru a fi utilizate în diverse saloane care promovează bunăstarea. Acest lucru se datorează prețului lor mic. Cu toate acestea, costul scăzut al achiziției nu ar trebui să fie niciodată un indicator al alegerii echipamentului. Cel mai important lucru ar trebui să fie sănătatea și siguranța clienților care beneficiază de tratamente, și a angajaților, care vor practica sterilizarea într-un astfel de dispozitiv.

Autoclava – cea mai eficientă metodă de sterilizare

Numai autoclava, adică sterilizatorul pe bază de abur sub presiune asigură siguranța și eficacitatea totale. Ca urmare a acestui proces, toate formele de bacterii și virusuri, inclusiv sporii acestora, sunt eliminate. Autoclava este un echipament obligatoriu pentru operațiile dentare și medicale și este utilizată și în locurile în care se efectuează proceduri cosmetice, oriunde există sau poate exista o ruptură a continuității pielii. Poate fi folosită pentru sterilizarea instrumentelor metalice refolosibile, a măștilor (înainte de aruncarea lor), bandajelor și a altor produse de igienă.

Instrumentul care a fost sterilizat în autoclavă este steril și complet sigur pentru client și personalul care realizează tratamentul. Comisia Europeană a considerat autoclava ca unul dintre aparatele-cheie pentru combaterea pandemiei cu care ne confruntăm. În timpul pandemiei, autoclavele sunt folosite și pentru sterilizarea măștilor, pansamentelor și a altor echipamente refolosibile. Autoclavele Enbio sunt autoclave medicale din clasa B - au un certificat de conformitate CE, care le aprobă ca dispozitive medicale. Ele sunt, de asemenea, conforme cu standardul EN13060: 2004 și Declarația de conformitate 97/23 / CEE - se aplică echipamentelor care funcționează pe bază de presiune.

Autoclava este un dispozitiv care facilitează semnificativ munca nu numai în saloanele de înfrumusețare, studiourile de tatuaje sau frizerii. Astfel de echipamente sunt utilizate în unități medicale și spitale din întreaga lume, datorită ratei de eliminare a germenilor sau virusurilor. Printre caracteristicile ei se numără eficiența totală, silențiozitatea și rapiditatea, indiferent de instrumentele pe care le sterilizează. Dacă un salon de înfrumusețare, o frizerie sau un studio de piercing și tatuaje folosește o autoclavă cu abur în activitatea sa zilnică, putem fi siguri că într-un astfel de loc sănătatea și siguranța clienților reprezintă o prioritate.

 

Bibliografie:

  1. Guidance COVID-19: cleaning in non-healthcare settings: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-decontamination-in-non-healthcare-settings/covid-19-decontamination-in-non-healthcare-settings
  2. http://store.uni.com/catalogo/en-13060-2004?josso_back_to=http://store.uni.com/josso-security-check.php&josso_cmd=login_optional&josso_partnerapp_host=store.uni.com
  3. Main Methods of Sterilization | Organisms | Microbiology, Kiruthika S: https://www.biologydiscussion.com/microbiology-2/sterilization-methods/4-main-methods-of-sterilization-organisms-microbiology/84729
  4. Sterilization guidelines, by ICRC: https://icrcndresourcecentre.org/wp-content/uploads/2015/04/sterlization.pdf
  5. Cleaning and Disinfection procedure ICPr001, by Northamptonshire healthcare: https://www.nhft.nhs.uk/download.cfm?doc=docm93jijm4n1414
  6. Do Glass Bead Sterilizers Really Work? By NLS Staff: https://www.nailsmag.com/392791/do-glass-bead-sterilizers-really-work
  7. Quick Answer: Does UV Light Kill Fungus? https://mississaugaautoloan.com/qa/does-uv-light-kill-fungus.html

Suport clienti 09:00 - 18:00

0751794106 office@invictusmedical.ro
#487016

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!