Infecții periculoase: stafilococ, micoză, icter, HIV. Cum le putem evita?

Infecții periculoase: stafilococ, micoză, icter, HIV. Cum le putem evita?

În zilele noastre, cunoștințele noastre despre protejarea împotriva infecțiilor sunt mult mai mari decât în ​​trecut. Cu toate acestea, încă mai apar multe infecții necunoscute. Oamenii se infectează destul de des cu viruși și bacterii periculoase în locuri precum saloanele de înfrumusețare, clinicile de medicină estetică, studiourile de tatuaje și saloanele de coafură. Cum putem evita astfel de infecții?

Infecții: Unde este posibil să ne infectăm cu viruși și bacterii periculoase?

Cei mai mulți dintre noi nici măcar nu suntem conștienți de pericolele care ne pot pândi în locuri precum un salon de înfrumusețare, o clinică de medicină estetică, un salon de hair style sau un studio de tatuaje. Chiar și procedurile simple, precum întreținerea unghiilor, aranjarea părului, coafarea bărbii, tratamentele feței pot fi periculoase pentru sănătatea noastră.

Cele mai frecvente tipuri de infecții pe care le putem întâmpina în saloanele menționate mai sus sunt următoarele.

1. Virusul hepatitei B

Virusul HBV provoacă hepatită B. Este cea mai frecventă boală virală a ficatului. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), în prezent, 2 miliarde de persoane au avut o infecție cu HBV, iar în 2015, 257 de milioane au suferit de hepatită cronică B. Aproximativ 600 000 de persoane mor în fiecare an din cauza infecției acute cu HBV sau a complicațiilor sale. Acest virus este de 100 de ori mai infecțios decât HIV - un simplu contact chiar și cu o cantitate microscopică de sânge poate duce la infecție.

Un om s-ar putea infecta cu acest virus din cauza ruperii pielii și prin contactul cu sângele, secrețiile și excrețiile persoanei infectate. Prin urmare, infecția poate apărea în timpul procedurilor cosmetice sau dentare sau prin contact sexual.

2. Virusul hepatitei C

3% din populația lumii este infectată cu virusul VHC care provoacă hepatită C. Virusul, descoperit în 1989, este denumit „criminalul silențios”. Funcționează în ascundere, iar infecția în sine poate fi asimptomatică. Virusul VHC este transmis prin sânge - infecția poate apărea în timpul oricărei leziuni a pielii sau mucoaselor, de exemplu în timpul unei vizite la salonul de înfrumusețare. Oricine poate fi purtătorul acestui virus - și poate chiar să nu știe. Se estimează că aproximativ 600 000 de persoane din România au hepatită C. În România, nivelurile de conștientizare a infecției este cu mult sub media globală de 20.

3. HPV papilomavirus uman

Un papilomavirus uman, cunoscut de scurt timp ca virusul HPV, provoacă o serie de boli diferite, inclusiv cancer. HPV este un cancerigen periculos care poate provoca cancer de col uterin, precum și cancer de cap și de gât. Infecția cu HPV se poate produce în timpul actului sexual și prin contactul direct cu pielea persoanei infectate. Acest virus atacă în principal pielea și zona urogenitală. Infecția nu prezintă întotdeauna simptome specifice. Dimpotrivă, majoritatea infecțiilor cu HPV sunt asimptomatice și se rezolvă în câteva săptămâni sau luni, dar infectatul poate încă îmbolnavi alte persoane.

4. Virusul HIV

Virusul HIV sau virusul imunodeficienței umane dăunează sistemului imunitar uman. Ca urmare, cu progresul bolii, organismul nu poate face față nici infecțiilor potențial inofensive. HIV a fost izolat pentru prima dată în 1983 în SUA. HIV / SIDA este o boală notificabilă Din anul 1985 și până în vara anului 1989, în România au fost descoperite în jur de 20 de cazuri de SIDA, asta deşi regimul comunist a negat cu vehemență prezența bolii.. Se estimează că 35 de milioane de oameni sunt infectați la nivel mondial.

Infecția cu HIV este transmisă prin sânge (răni cu acul, utilizarea de obiecte contaminate cu sângele persoanei infectate) sau în timpul contactelor sexuale. Poate fi transmis și de la mamă la copil în timpul sarcinii. Riscul de infecție cu acest virus este mai mic decât în ​​cazul virusurilor HBV și HCV, deoarece este nevoie de mult mai mult sânge pentru a fi infectat. Perioada timpurie a infecției este adesea asimptomatică sau există semne care sugerează o răceală sau gripă. În timp, dacă pacientul nu începe un tratament specializat suficient de devreme, SIDA - sindromul imunodeficienței dobândit - se poate dezvolta în organismul său.

5. Infecții cu stafilococ și streptococ

Infecțiile cu bacterii precum streptococ și stafilococ prezintă, de asemenea, un risc grav. Staphylococcus aureus este unul dintre cele mai periculoase microorganisme. Mulți transportatori au această bacterie pe pielea lor. Cu toate acestea, atunci când este vorba de persoane sensibile, poate genera multe boli grave, cum ar fi abcese de piele, endocardită, inflamații osoase, pulmonare și articulare și chiar septicemie care poate duce la moarte. În plus, multe tulpini ale acestei bacterii sunt rezistente la antibioticele utilizate frecvent - în acest caz, vindecarea bolii este o problemă gravă.

O altă bacterie periculoasă și comună este Staphylococcus epidermidis, care face parte din flora fiziologică a pielii, dar poate provoca inflamații în anumite circumstanțe. De asemenea, un streptococ din grupa A, Streptococcus pyogenes, provoacă multe tipuri de infecții respiratorii, dermatite, infecții periorbitale, infecții ale tractului urinar și altele. Streptococii sunt preponderent transportați în aer - este suficient ca o persoană bolnavă să tusească sau să strănute, astfel încât bacteriile să transmită altei persoane. Infecțiile cu stafilococ și streptococ apar cel mai adesea în zona pielii tratate.

Infecțiile cu piele stafilococică sunt în principal:

  • foliculita,
  • sicoză sau foliculită purulentă cronică,
  • fierberi sau foliculită purulentă acută.

Infecții streptococice:

  • Erysipelas - inflamația țesutului conjunctiv și superficial a vaselor de sânge care se manifestă, printre altele, cu umflături dureroase și roșii pe piele
  • Infecții fungice - Pityrosporum ovale, Candida sp., Epidermophyton sp.

6. Infectii fungice

Ciupercile cele mai frecvente sunt drojdiile Candida și Pityrosporum, ciuperci din genul Trichophyton și ciuperci care pot provoca infecții generale severe, cum ar fi Aspergillus și Rhizopus. Ciupercile produc substanțe foarte toxice numite micotoxine; ele pot provoca intoxicații grave și boli de piele.

Candida albicans este o ciupercă care locuiește în mod natural în corpul umană, prezentă pe piele, în tractul digestiv și în organele genitale feminine. Candidoza (micoza) apare atunci când aceste ciuperci se înmulțesc semnificativ. Această situație poate fi cauzată de mai mulți factori, de ex. după utilizarea îndelungată a antibioticelor, în timpul tulburărilor hormonale sau în cursul diabetului. Infecția cu Pityrosporum ovale provoacă mătreață seboreică și poate agrava și simptomele dermatitei seboreice. Infecția cu trichophyton este cea mai frecventă cauză de tinea pedis.

7. Infecții parazitare - Sacroptes scabiel, Demodex folliculorum

Sacroptes scabiel, sau mâncărimea, este un parazit care provoacă scabie. Este o boală a pielii foarte contagioasă. Acești paraziți preferă locurile calde, de aceea sunt localizate cel mai adesea între degete (micoza intertoe), în zona inghinală, genitală și sub sâni. O persoană se poate infecta cu scabie, de obicei prin contact direct cu pielea infectată. Principalul său simptom este o erupție cutanată, deosebit de enervantă noaptea.

Demodex folliculorum determină o boală numită demodicoză sau râia roșie. Este transportat împreună cu praful, prin contactul cu o persoană bolnavă sau, de ex. prin utilizarea acelorași lucruri personale. Simptomele de infecție includ mâncărimi ușoare ale pielii, inflamația glandelor și foliculii de păr.

La ce pot duce infecțiile?

1. SIDA

Infecția HIV netratată duce la dezvoltarea SIDA, sindrom imunodeficient dobândit. SIDA apare după mulți ani (cam 8-10 ani în medie) la persoanelr care nu sunt conștiente de purtarea virusului. Potrivit OMS, de la începutul epidemiei până la sfârșitul anului 2013, aproximativ 36 de milioane de persoane infectate au murit de SIDA.

Prima perioadă de infecție cu HIV este cunoscută sub numele de „boală retrovirală acută”. Durează până la câteva luni și dă simptome precum dureri de cap, dureri musculare și limfadenopatie. Următoarea etapă este faza latentă, care durează aproximativ 10 ani. În această perioadă, sistemul imunitar este în mod constant slăbit.

SIDA este stadiul final al infecției cu HIV. Organismul distrus încetează să mai facă față bolilor chiar aparent inofensive. Acestea se numesc boli indicatoare și permit diagnosticul cu SIDA fără teste suplimentare. Cele mai frecvente cauze de deces pentru persoanele cu SIDA sunt infecțiile și cancerul oportunist.

2. Tinea

Tinea este cea mai frecventă boală de piele. Este dificil de vindecat. Cel mai adesea apare pe picioare, între degetele de la picioare, pe unghii și în zona inghinală. Tinea piciorului este cauzată în principal de ciuperca Trichophyton. Cursul bolii este de lungă durată, adesea recurent. Simptomele sale sunt exfolierea și mâncărimea epidermei.

Ciuperca unghiilor este principala problemă a saloanelor de înfrumusețare. Placa de unghii devine plictisitoare, adesea îngroșată, galbenă și mai fragilă. Poate să apară și o brazdă longitudinală. Ciuperca este transferată cu ușurință altor persoane.

3. Icter

Icterul pielii și albului ochilor este unul dintre simptomele bolilor hepatice care pot rezulta din infecția cu VHC și VHB. Este cauzată de acumularea excesului de bilirubină, produs al degradării hemoglobinei, în țesuturi. Poate fi însoțită de mâncărimi ale pielii și întunecarea urinei . Virusii HBV și HCV duc nu numai la icter, ci și la inflamație și ciroza hepatică, precum și la cancerele hepatice, care pot provoca chiar moartea.

Poți evita infecția?

Conștientizarea cu privire la infecțiile care se pot întâmpla în timpul efectuării unor tratamente cosmetice, chiar potențial inofensive și simple, crește din fericire atât în ​​rândul proprietarilor saloanelor, cât și al clienților lor. Menținerea principiilor de bază ale igienei, dezinfectarea periodică și sterilizarea ulterioară a instrumentelor refolosibile sunt în prezent procese obligatorii.

În orice salon unde se poate produce ruperea pielii în timpul procedurilor, precum salonul de înfrumusețare, salonul stomatologic, studioul de tatuaje sau salonul de coafură, ar trebui să existe un dispozitiv dedicat sterilizării instrumentelor refolosibile - o autoclavă. Aceasta este singura modalitate de a asigura siguranța clienților și a angajaților și de a reduce la minimum riscul de infecție.

Unde ar trebui să se afle autoclava?

Autoclava trebuie să fie amplasată în:

  • un salon de înfrumusețare,
  • clinică de medicină estetică,
  • un salon de coafură,
  • un studio de tatuaje,
  • saloane medicale și dentare.

Când trebuie să avem chiar și o procedură simplă, cum ar fi îngrijirea unghiilor sau injecția de acid hialuronic, ar trebui, așadar, să ne întrebăm dacă se folosește o autoclavă în acest salon și instrumentele refolosibile sunt supuse regulat procesului de sterilizare.

Infecții în România și în alte țări

1. Hepatita B

După ce cele două baze de date au fost legate și reconciliate, În anul 2018 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale tip B și C un număr de 241 cazuri, cu 3 mai multe față de anul precedent (238).

In cazul hepatitei B, cele mai multe cazuri (28%) au fost înregistrate la grupa de vârstă 35-44 ani, ca și în anul precedent.

Rata maximă de incidență specifică s-a înregistrat la această grupă de vârstă la sexul masculin

(1,4%000), în timp ce la sexul feminin ea a fost înregistrată la grupa de vârstă 45-54 ani.

Incidența specifică pe sexe a fost de 2,5%000 la sexul feminin și de 4,6%000 la sexul masculin

2. Hepatita C

Ratele maxime de incidență s-au inregistrat la grupa de vârstă 55-64 ani pentru sexul feminin (1%000), respectiv la 35-44 ani pentru cel masculin (0,7%000). Incidența specifică pe sexe a înregistrat aceeași valoare la ambele sexe (0,4%000). Valoarea maximă a ratei incidenței s-a înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani pentru stadiul acut.

Hepatita C este mai frecventă la bărbați decât la femei, deoarece bărbații au mai multe șanse de a injecta medicamente. Hepatita C este mai frecventă în anumite părți ale lumii, inclusiv în Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Est, iar acest lucru se crede că ar rezulta din utilizarea acelor comune pentru vaccinare sau tratament medical. La nivel mondial există 325 de milioane de oameni care suferă de hepatită B și C.

3. HIV

Conform OMS, în România, în iulie 2018, existau 16.000 persoane infectate cu HIV.

 

Suport clienti 09:00 - 18:00

0751794106 office@invictusmedical.ro
#487016

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!